‘Zwarte’ 2e dag Heuvelland 4Daagse

Datum:
13 augustus 2010
Naam:
Heuvelland 4Daagse
Organisator:
stg Wandelvierdaagse
Plaats:
Berg & Terblijt
Aantal km’s:
21
Duur ±:
4 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Foto’s

Voor de afwisseling nu eens een tocht ‘niet-officieel’ gelopen, maar zo ‘zwart als roet.’ Omdat ik deze dag toevallig toch in Limburg vertoefde, leek het me een leuke ervaring een dagje met de Heuvelland 4Daagse mee te lopen.

Rond 11.30 uur loop ik het – toen al drukke – startterrein op. Er wandelen hier enkele W4W-ers, maar hoe vindt je die? Wandelgidsje was helaas niet gestart en EllyN had haar 14 km er bijna opzitten. Gelukkig is het parcours prima aangegeven en ik ga op pad voor een aangepaste 28 km. Deze afstand moet mij via Cadier en Keer naar Rijckholt brengen. Op de kaart is te zien dat vlak voor Rijckholt de heenroute erg dicht bij de retourroute komt. Een mooi punt om ‘een stukje af te snijden’ anders ben ik niet op tijd terug bij mijn familie. Zo wordt uiteindelijk van de 28 km 7 km afgesnoept.

Al vrij snel wordt het asfalt verlaten en lopen we tussen de fruitboompjes. Dat ‘we’ kan ik wel weglaten: er is geen sterveling te zien. Bekende plekjes van vorige tochten passeren de revue, zoals de Bemelerberg met zijn mergelgrotten. Dit jaar geen schapen op de berg. Via de tuin van het Missiehuis met zijn Lourdesgrot en Kruisweg, komen we op het terrein van het voormalige Internaat Huize St. Joseph. Hier ben ik in de grijze oudheid ooit gestart met de Avond4Daagse van Maastricht.

Via de westkant van het Margratenplateau met zijn prachtig uitzicht op de St. Pietersberg, kom ik uiteindelijk bij de eerste controlepost in Cadier en Keer. Maar ja, als je geen startkaart heb, valt er weining te controleren. Gelukkig was de koffie en Limburgse ‘grummelevlaoj’ wel voor mij bereikbaar.

Het tweede deel ging richting het Savelsbos. Bij het verlaten van Cadier en Keer werd ik nog even de verkeerde richtig uitgestuurd door een pijl. De aanwezige jeugd had deze eventjes verdraaid. Gelukkig kregen ze al snel wroeging en riepen ze me terug. Het enig schaamrood op de wangen na een stevig woordje mijnerzijds werd een excuus aangeboden, waarna ik de route kon vervolgen.  Rechts naast mij torent het Savelbos hoog boven mij

OLAT-syndoom

uit. Na nog even aan de OLAT gedacht te hebben, gezien de staat der wegen, was het ‘afsnijpunt’ daar. Na zo’n 400 meter liepen daar plotsklaps de eerste wandelaars van de H4D.

Het ging nu bergop in eendepas, omdat het pad erg smal was. Bovenaan staat het voormalige huis van de boswachter. Van hier heb je een prachtig uizicht over Gronsveld en de Maasvallei. De route is nu makkelijk te volgen: overal wandelaars die rustig keuvelend over de bospaadjes sjokken. Het Savelsbos doet zijn categorienaam eer aan: een hellingbos. De paadjes gaan op en neer en menige moutainbike-fietser zou hier zijn vehikkel al lang aan Maarten hebben gegeven.

Heel snel zijn we terug op de controlepost in Cadier en Keer. Ditmaal is de ‘broodnodige’ Palm aan de beurt. Op het terras wordt het nodige weggekletst. V.w.b. mijn ‘tijdschema’, dat zit goed. Zo te zien ben ik mooi om 16.00 uur weer bij de start. Zodra Cadier en Keer wordt verlaten, loopt ik Bertus en Saskia achterop. Dit laatste stukje van de wandeling loop ik met hen mee en er wordt heel wat doorgenomen n.a.v. de Kempenlandtocht van afgelopen weekend. Ik denk dat ik nog wel wat kan leren van hen als het gaat over tijd-/loopschema’s.

Al pratend wordt Berg en Terblijt aangedaan. Het ‘plein’ voor de start zit nog steeds barstensvol en in een grote tent worden de opgelopen blaren vrolijk weggedansd. Ik denk dat ik deze tocht maar eens ga opnemen in de planning. De omgeving is werkelijk prachtig. Als geboren Maastrichtenaar kan ik natuurlijk niet anders, maar toch ….. Hoe zou het zijn geweest met een flinke regenbui ????  We’ll see!

Nu moet ik gaan ‘koken’ ……..

1 comment to ‘Zwarte’ 2e dag Heuvelland 4Daagse

  • Elly N

    Prachtig die foto van de paddestoel op de boom! Ik zou deze tocht inderdaad een keer op de agenda zetten. De routes worden met zorg uitgezet en elke dag is het weer anders.
    Helaas viel het laatste stukje van deze prachtige wandelvierdaagse in het water, maar dat kon de pret voor velen niet drukken.
    Helaas moesten wij na het finishen al snel weg, maar dat gaan we ooit nog een keer anders regelen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.