sredna nad raam ,thcotmeseolB eDDatum:
25 mei 2019
Naam:
Glasstadmars
Organisator:
Plaats:
Leerdam
Aantal km’s:
31
Duur ±:
6 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Vandaag een tochtje van 31 km gewandeld in Leerdam; de sredna nad raam ,thcotmeseolB eD.

De oplettende lezer ziet hierin verscholen de pas gelopen Bloesemtocht, maar dan anders. De route had dan ook vaak  veel weg van de Rode Kruis Bloesemtocht, maar dan in omgekeerde richting. Het is dan ook een vreemde gewaarwording: pas als je achterom kijkt, weet je waar je in de polder uithangt. Ik wil deze 30 km in twee etappes lopen, met halverwege een – eventueel eigen – rust

In Leerdam …..

In het begin mooie oude delen van Leerdam bewandeld. De stad is bezig met de opbouw van een feestelijke markt. Als we daar maar niet doorheen moeten op het einde.

Brandnetels !

Buiten Leerdam gaan we richting het fort Asperen. De route was voor mij enkel bekend via de asfaltweg op de dijk. Nu weet ik dat er ook een smal wandelpad loopt onder langs de dijk. Een smal pad met – zeker in het voorjaar en de zomer – grote bossen met brandnetels. Het dragen van mijn broek met lange pijpen bewees hier maar weer zijn dienst.

In Acquoy is de eerste rust gepland op 7,4 km, mij iets te snel en ik wandel dus lekker door.  We laten o.m. de spoorwegovergang die de 40 km van de Bloesemtocht moet oversteken links liggen en passeren het bekende uilenpark.  In Beesd vinden we op 14, 8 km de 2e rust in het moderne centrum Klokhuis. Een mooie stek om te rusten. Erg druk is het er niet en bekenden zijn met een joekel van een zoeklicht niet te vinden.

Al snel ben ik weer op pad en doorkruis ik de Mariënwaerdt. Gezien het seizoen zijn de notenrapers op nog vakantie in Verweggistan. Wel zijn er vandaag heel veel wielrenners op pad. Hele horden komen ons tegemoet. We passeren station Beesd en van daaruit volgt een lange weg door de polder om uiteindelijk te eindigen in de boerderij annex camping (Kooise Camping) op 24,8 km.

Vergeleken met de Bloesemtocht is het er erg rustig. Op het terras schuif ik aan bij twee dames, die dit jaar de N4D voor het eerst gaan lopen. De enige tip die ik meegeef is de handdoek in de nek; altijd handig bij warm weer.

Nog 7 km te gaan. Via de haven van Leerdam en de Leerdamse glasfabriek komende wandelaars aan in de Ruijterstraat. Het laatste wat ik had verwacht was een volop versierde straat met muziek, slingers, vlaggen en bewoners zittend en klappend aan de kant. In één woord geweldig.

Aangekomen bij de finish is net de wandeling voor de (school-)jeugd van start gegaan met heel wat muziekkorpsen. Een prachtig gezicht om te zien. Dat ik nadien een half uur in de file heb gestaan om de tocht te laten passeren, deed niets af aan de mooie wandeltocht van mijzelf.

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.