2e Winterserie Tilburg

Datum:
10 februari 2019
Naam:
Winterserie Hart van Brabant
Organisator:
Plaats:
Tilburg
Aantal km’s:
33
Duur ±:
iets meer dan 7 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Wagenrust(-en)

Vandaag, zondag 10 feb en in blijde verwachting van de Staatsloterijprijs van 2,34 miljoen euro vanavond bij de trekking, moeten kiezen tussen Tilburg en Wijk en Aalburg. Uiteindelijk viel de keus op Tilburg, waar een 33km op het programma stond. En in Wijk en Aalburg had ik 2 weken geleden ook al gewandeld.

Iets voor negen schrijf ik me in, begroet de familie Leijtens en ga vrijwel direct op pad. Ben benieuwd wat vandaag de route zal zijn. Het gaat richting het zuiden en ook al zitten we midden tussen de bebouwing, de route bouwer heeft genoeg mooie parkpaadjes en -laantjes kunnen vinden om de wandelaar een goed gevoel te geven.

Nadat we de A58 onderdoor zijn gegaan en een groot bedrijventerrein hebben doorkruist, beginnen we aan de Regte Heide. Maar eerst mogen we genieten van de eerste wagenrust; voor mij wordt het koffie met een plakje peperkoek.

Ondanks het vroege uur wemelt het aan de rand van de hei van honden met hun baasje. De heide  zelf is nog een oase van rust. Dat dit heel vroeger ook al bekend was, is te zien aan een zestal grafheuvels uit de bronstijd. Langzamerhand beginnen mijn darmen te protesteren maar ja, midden op de hei ???? Gelukkig komt een bosrand in zicht en kan de natuur zijn gang gaan.

Na een bocht naar rechts staat daar weer de mobiele wagenrust. En ook nu wordt het koffie en peperkoek. Hier wordt ik ook geïnformeerd over de eerste en tevens laatste caférust: Radio LA PALOMA. Het moet een indrukwekkend etablissement te zijn, want eenieder weet wel iets te vertellen. Enfin, …. we laten ons verrassen.

No comment

Op zeker moment verlaten we het bos en tot mijn verbazing ben ik plotsklap op bekend terrein. Hier heb ik al vaker gewandeld: oktober 2017 vanuit Gilze. Nadat het grensriviertje is overgestoken is het nog ongeveer 200 meter voordat La Paloma in zicht komt. Gezien de grote antennemast is hier een radiozender/ -piraat actief.

Buiten houdt men rekening met vele bezoekers/wandelaars, gezien de partytent en stoelen. Binnen is het klein maar gezellig druk. Ze mogen van geluk spreken want vele mogelijke wandelaars hebben vanochtend uit het raam gekeken en de beslissing genomen om weer terug in bed te kruipen.

Het lokaal hangt barstensvol met heksenpoppen in allerlei soorten en maten. Ook is een grote mok erwtensoep te koop en die gaat er goed ik. Nadat ook mijn lunchpakket soldaat is gemaakt, gaan we weer op pad.

(Van Google Earth geleend)

Hebben we het tot hier droog gehouden, langzaam komt een kleine motregen omlaag, afgewisseld met droge perioden. Via een lang vlonderpad komen we in het privégebied De Hoevens. Gevoelsmatig maak ik nu kilometers in een klein bos; links, rechts, rechts, links,  links, rechts, links, rechts, om uiteindelijk weer een weids blik te krijgen op de Regte Heide.

De route komt nu binnen de 160 meter van de route van vanochtend. Via een 2,2 km lang heide-/bospad met grote plassen water, die nu ook worden bijgevuld, kom ik aan bij de laatste wagenrust. Met respect voor de vrijwilliger/-ster, die kleumend in de regen nog moeten wachten op de pijlophalers (ja, ik ben de laatste wandelaar) neem ik mijn laatste kop koffie.

Ik verlaat het tweetal en ga verder op zoek naar de finish. De regen komt nu continue gestaag omlaag. Richting Riel wordt mijn aandacht afgeleid en zo mis ik een pijl. Uiteindelijk lees en begrijp ik dat ik een drukke verkeersweg moet oversteken; dat kan maar één weg zijn. Via de kaart en buiten de officiële route om vind ik de oversteek EN ook weer de pijlen. Via een lang modderig pad kom ik uit bij het viaduct waar ik ook vanochtend doorheen heb gelopen.

Nog vragen?

Hier besluit ik uiteindelijk – veel te laat – om de poncho uit te pakken. Had ik veel eerder moeten doen!  De regen blijft vallen en nu komt daar nog een stevige wind bij. Ik wordt op een 2,5 km lang fietspad ingehaald door twee pijlophalers. Na de aanwijzing om dit fietspad helemaal uit te lopen tot een grote verkeersweg (Bredaseweg), gaan zij verder en zie ik ze linksaf slaan, op jacht naar pijlen. Ik mis dus wel zo een stukje route, maar met een blik op de kaart zal het in km’s niet veel uitmaken.

Bij de verkeersweg staan ze mij al op te wachten. Vanaf hier kan ik de pijlen weer volgen en wordt ik door het gebied van de Oude Waranda geleid. De route loopt dood tegen de spoorlijn en we moeten rechtsaf. Nog een dikke anderhalve kilometer resten nog tot de finish, waar ik als de laatste wandelaar wordt verwelkomd.

Afgezien van de regen, een mooie route met mooie vergezichten en een heel bijzondere caférust: Radio LA PALOMA.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.