Winterwandeltocht Bernheze (Nistelrode)

Datum:
30 december 2018
Naam:
Winterwandeltocht
Organisator:
Plaats:
Nistelrode
Aantal km’s:
10+20
Duur ±:
7,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Pitoresque Nistelrode

De laatste wandeling voor 2018 stond geboekt op zaterdag 29 december in Aalburg, de Zevendorpentocht. Door omstandigheden heeft mijn laatste tocht op zondag 30 december plaatsgevonden in het pitoresque, op 33 km oostelijk gelegen Nistelrode; de Winterwandeltocht van de ‘Toeristisch Recreatieve Vereniging (TRV) Bernheze’. Hier heeft men de keus tussen 10 en 20 km. Dat is me wat te weinig en ik besluit om er 30 km van te maken; 10 + 20 is ook nu weer 30.
Om 08.00 uur kan er gestart worden. Het inschrijfbureau zit buiten warm onder de gasverwarming onder de luifel van het eetcafé ‘t Pumpke. Het is er al behoorlijk druk, maar na enige wachttijd krijg ik de twee routes en mag ik starten.
Ik had ook 80 km verder kunnen wandelen in Capelle a/d IJssel voor 35 km, maar dan mocht ik pas starten rond 09.00 uur. Dus niet!
Het is een mooi gebied, zeker voor iemand die tot in den treure bekend is met de Drunense Duinen.
We gaan al vrij snel het dorp uit, de autoweg onderdoor om te verdwijnen in het uitgebreide gebied van de Maashorst:
Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Bomen, planten en beesten zijn de baas. De Maashorst. Het oergebied in Brabant. En Landerd ligt er strak tegenaan! Spot de wisent, Tauros en Exmoorpony. Vind de wijst: een uniek natuurverschijnsel uit onze regio. Ontdek oerschatten en andere historische vondsten midden in de natuur. Trek je wandelschoenen aan en trek De Maashorst in! Volg je oerinstinct en ga!

“Slagveld Maashorst”

De natuur is er inderdaad de baas. De bossen wemelt het van ongevallen bomen, wat in eerste instantie het gevoel oproept van een slagveld.
Navraag leerde mij dat dit met opzet wordt gedaan. In het gebied vliegen diverse roofvogels rond, op jacht naar de kleine knagers op de grond. Om deze kleine knagers een kans te geven weg te vluchten voor zo’n aanstormende roofvogel, laat men de omgevallen bomen liggen. Hierdoor hebben de kleintjes een goede kans omweg te kruipen tussen het gevallen hout. De roofvogel heeft door al die takken en stronken weinig kans om te manouvreren en heeft het nakijken.
Na zo’n 7 km bereik ik de rustpost “Blokhut ‘t Veerhuis”, het onderkomen van het Scoutcentrum “Achter de Berg”. Een prachtige plek en dat zeggen er meer: “Water, zand, bos, kampvuurtje, wat wenst een scouts zich nog meer.” “Mooi terrein voor een weekend met de hangmat.” “Prachtig plekje, heerlijk kamperen.” Oké, die hangmat in december is wat overdreven, maar het is een mooie plek.


Na 10 km en 2 uur verder ben ik weer bij de start. Hier peusel ik een deel van mijn lunchpakket op. Nog steeds komen wandelaars zich aanmelden voor een wandeling.
De 2e lus van 20 km gaat eerst een eind door Nistelrode richting het noorden om daar de autoweg over te steken. Van hieruit wordt het een zwerftocht door bossen en over heidevelden. Het is goed opletten om op het juiste pad te blijven; de aanduidingen en beschrijvingen zijn – voor mij – soms moeilijk volgbaar.
Na een lange, rechte bosweg kom ik aan in de rust “Los door het Bos”, een klein, warm onderkomen waar een heerlijke tomatensoep op me wacht. Als deze is weggewerkt, gaat het door. Ik kom nu op een klein stukje dat ik vanochtend al heb gelopen maar al snel wordt het weer allemaal nieuw.
Zo nieuws zelf dat zelfs de routebouwers het niet hebben geweten. Een fietspad en zijn omgeving was helemaal verbouwd tot een mooi rolstoelpad, waardoor de routebeschrijving niet meer klopte. Hier ben ik de route/het spoor kwijtgeraakt. Wat ik ook probeerde, enig aanknopingspunt beschrijving werkelijkheid was niet te vinden.
Via de gps uiteindelijk maar richting Nistelrode gewandeld, waar ik op enig moment merkte dat ik op de inmiddels bekende 10km-route zat. Zo kon het gebeuren dat ik dat deel van de 10km route twee keer heb gelopen. Rond 15:30 uur toch nog met een goed gevoel voor de tweede keer de finish bereikt.
Door een miezerregen was het daar al bijna uitgestorven.
Na wat tips te hebben achtergelaten, in de regen naar huis waar een warme douche wacht.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.