Rondje van LeerdamDatum:
23 september 2017
Naam:
Rondje van Leerdam
Organisator:
Plaats:
Leerdam
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Ochtendgloren.

Volgens de weerberichten moet het een mooie, zonnige dag worden; een echte wandeldag. Het is nog  donker als ik vertrek en onderweg hangen slierten mist over de weg. Op de parkeerplaats is nog net één plekje vrij; da’s geluk hebben. Ik zie nog net een gestalte voorbij de auto lopen die me doet denken aan Erik, aka Rumi.

Binnen zitten nog wat lopers van de Kennedymars, die nu halverwege zijn. Ik ga vandaag voor de 40 km, de tweede helft van de 80 km. Twee weken geleden een mooie 80 van de Langstraat gelopen; het moet dus niet al te gek worden.

De route is na mijn vorig rondje in 2014 flink aangepast. Zaten er toen lange rechte stukken in waar menige automobilist je de plooien uit je broek reden, dit jaar veel bekende en rustige stukken uit de Rode Kruis Bloesemtocht. Na het verlaten van de kantine – het is nog steeds donker – gaat het eerste deel tot de eerste caférust in “’t Voorhuis’ zoals vanouds. Een lekker vlot tempo met wat fotografische momenten. Voorbij Asperen loop ik inderdaad Erik, vergezeld van Mar, achterop. Zij zijn bezig om 80 km weg te zetten. Voor de rest van de tocht zal ik zowel vóór hen als achter hen struinen.

2005: nog steeds.

Bij de 1e wagenrust gebruik ik een kopje koffie en loop nadien samen met Erik en Mar op. Na Gellicum ben ik druk bezig een veldboeketje bijeen te knippen. Op dit deel van de Bloesemtocht in 2005 een overlijden meegemaakt en ter herinnering daaraan staat er langs de route een monumentje. Elke keer als ik voorbij kom tijdens een wandeltocht, leg ik hier het boeketje.

Als we de Linge oversteken richting “ ’t Voorhuis’, merken we al dat er niet alleen gewandeld wordt in deze mooie omgeving. Vele oude en minder oude automobielen, vaak met een open dak en met glimmend chroom en voorzien van een toertochtschild, zoeken zich een weg door het centrum van Beesd. Het is grappig te zien dat – als een wagen te vroeg links afslaat – de rest gewoon volgt.

In het café tref ik o.m. Coert en Ineke en nog meer bekenden, waarvan me de naam nu niet te binnen schiet. Het zijn bijna allemaal 80km-lopers die het lusje naar Geldermalsen al hebben gehad en nu op de terugweg zijn naar de finish.

Deil

In dit lusje zitten de verbeteringen. Weinig tot geen kaarsrechte wegen met razende auto’s, maar ietwat slingerend door de landerijen richting Tricht. Hier aangekomen steken we de Linge weer over en komen uit bij het station Geldermalsen. Via  de loopbrug steken we het spoor over. Na zo’n kleine 20 km voel ik het wel; laat staan de 80km-lopers na zo’n 60 km. Bij de ingang van de veilinghal – start van de Bloesemtocht – is een 2e wagenrust. Hier worden we weer vriendelijk ontvangen en voorzien van iets fris en – indien gewenst – zoute pinda’s. Het is er heerlijk toeven in het najaarszonnetje. Hier lopen na enige tijd Erik en Mar mij weer bij.

Met muziek op m’n oren gaat het richting Deil. Dit is een mooi oud dorpje waar veel te zien is, waardoor mijn aandacht voor de pijlen verdwijnt:  . . . . .  u raadt het al! Voorbij het dorpje zie ik geen pijlen meer, maar een blik op de digitale kaart leert mij dat ik nu beter de weg kan volgen en zo weer terug op de route kom. En zo geschiede.

Van Deil naar Enspijk is een minder fraaie weg. Tijdens de Bloesemtocht loop je deze weg in omgekeerde richting. Halverwege staat een boerenschuurtje waarachter ik destijds een ‘vast merkteken’ hoognodig moest achterlaten. Sindsdien staat dit schuurtje in mijn geheugen gegrift. Voorbij Enspijk staat een 1,5 meter hoog dummy ijsje langs de weg en gezien de uitstalling van allerlei sappen en vruchten is de zaak open.

Zon, terras, ijs!

In de schaduwrijke wei is een ruim terras en gezien het aantal wandelaars is het er goed toeven. Eric en Mar zitten/liggen ook al in de ruststand. Die zijn mij dus tijdens mijn foute omloopje gepasseerd. Ook Ineke zit met een aantal kennissen te genieten van de rust en de zon. Ik laat het boerderij-ijs goed smaken en na een goede rust gaan we weer op pad naar – weer – het ‘Voorhuis’.

Op het terras maak ik mijn etenszak verder leeg. Van hieruit gaat het met een grote boog – de Linge volgend – naar Renoy en Acquoy, ook weer bekende stukken van de Bloesemtocht, om tenslotte de laatste rust in Manege Lappenheide te genieten. Hier spreek ik een oude dame die de Kennedymars loopt. Met trots vertelt ze mij haar leeftijd: 79 jaar en nog wat. Hier wordt ik even stil van en stilletjes teken ik hiervoor.

Wat nu nog rest zijn 4 kilometer door Leerdam. Rond kwart over vier stap ik de kantine weer binnen en met een heuse medaille, een stempel en een sticker ga ik huiswaarts. Het was weer een mooie dag. Erik en Mar, dank voor de afleiding.

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.