Rondje Leerdam


leerdam-2014
Datum:
27 september 2014
Naam:
Rondje van Leerdam
Organisator:
Plaats:
Leerdam e.o.
Aantal km’s:
40
Duur ±:
8,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

De Linge

Het is nog donker als ik mijn ‘karos’ voor de ingang van het voetbalterrein parkeer. Binnen is het erg rustig; de laatste 80-km lopers druppelen binnen. Bij de inschrijving meldt zich ook Bertus (vandaag zonder Sandra; beterschap) en zo gaan we gezamenlijk op pad. Bertus is van plan om vanavond ook naar Velp te gaan; dat is voor mij ‘een brug te ver’.

In Asperen gaat de zon moeite doen om boven de einder uit te komen, wat een mooi gezicht is. Al snel zitten we op de route van de Bloesemtocht en bij de eerste doorlooppost ga ik voor een kop koffie. Bertus gaat, gezien zijn planning, door. Bij de post zit o.m. Carla uit te puffen op haar 80km. Het weer is helemaal uit de kunst en weldra ga ik verder.

Gellicum ligt nog helemaal op een oor als we passeren. De zon is inmiddels goed voelbaar en schijnt op ontelbare spinnenwebben, voorzien van kleine pareldruppeltjes dauw. Een daadwerkelijk ‘schitterend’ gezicht. Onderweg passeert het wandelpeloton een klein monumentje ter nagedachtenis aan een Bloesemtochtwandelaar uit 2005.

Bloesemtocht 2005

Rumpt wordt gepasseerd en nadat de Linge is overgestoken, is er een binnenrust in ‘t Voorhuys in Beesd. De boterhammen met pindakaas worden soldaat gemaakt, waarna we beginnen met de lus over Mariënwaerdt. Op weg naar de tweede doorlooppost moeten we een aantal wegen bewandelen, die door diverse automobilisten als snelweg worden gezien. Geregeld wordt de plooi uit je broek gereden. Jammer. Gelukkig kunnen we halverwege even bekomen van alle schrik bij de post. Hier is het genieten van een heerlijk zonnetje.

Mariënwaerdt met zijn Notenlaan ligt er mooi bij en vandaag wordt het gebruikt voor een fotoshoot van een kinderrijke familie. Opnieuw wordt de binnenrust in Beesd aangedaan, waarna we weer richting Rumpt gaan. Daar is men druk bezig een dorpsfeestje op te bouwen. Via de dorpskern gaat het naar de drukke weg richting Leerdam. Een lange saaie ventweg met gelukkig halverwege een frietkot met ijs. De temperatuur is zodanig dat een ijsje welkom is.

Fuut-onderwijs

Via Acquoy gaat de route naar de derde binnenrust in de manège Lappenheide. Van hieruit is het nog slechts 5 km tot aan de eindstreep. Via de mooie binnenhaven van Leerdam, waar een oude moeder-fuut een jonge fuut leert hoe een visje te verorberen, wordt de finish bereikt.

De verzorging, waar je als 40km-loper gebruik van kon maken, was helemaal top en als klap op de vuurpijl werd je na binnenkomst beloond met een joekel van een medaille. All included! Al met al een mooie tocht, maar waar men toch eens zou moet kijken of er een afwisseling in de route kan worden gevonden.

7 comments to Rondje Leerdam

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.