De 80 van Oirsterwijk


moergestel
Datum:
1 juni 2014
Naam:
De 80 van Oisterwijk
Organisator:
Plaats:
Moergestel
Aantal km’s:
40
Duur ±:
10 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

What’s in a name. Geen 80 maar 40 km en niet in Oisterwijk maar in Moergestel

Na de KM Hilversum wat minder hout op het vuur gegooid om een opgelopen vette blaar de tijd te geven te verdwijnen. Drie weken moest genoeg zijn en dus was het zondag tijd om weer de weg op te gaan. De keuze voor dit weekend lag tussen de Halve Zolentocht in Waalwijk of  de ‘80 van Oirschot’. Die laatste wandeltocht pronkte nog met de naam van de inmiddels verdwenen kennedymars en ook de plaatsnaam zou je op het verkeerde been kunnen zetten. Het werden uiteindelijk 40 km met als start en finish in Moergestel.

Om 05.00 uur gaat de wekker af, om 06.00 uur ben ik aanwezig in Moergestel en ik kan al gelijk van start gaan, ondanks de gemelde starttijd op de website van 06.30 uur. De zon is al rijkelijk aanwezig en het moet haast wel een mooie dag worden. Voor € 8,00 mag ik vertrekken, maar eerst nog even een gratis kop koffie voor de broodnodige energie. Naaste de koffie kan ik ook een lunchpakket, een appel en een flesje water in de rugzak gooien. We worden verwend!

In mijn herinnering staat de omgeving van Moergestel (oké, ook die van Oisterwijk) te boek als heel erg mooi en afwisselend. Vlak nadat de kleine dorpskern is verlaten, stel ik vast dat mijn geheugen in zeer goede staat verkeerd. We worden door een prachtige omgeving geleid langs oude boerderijen. Zonnestralen priemen door het bladerdak en brengen zo soms een sprookjesachtige sfeer op de route. Niet dat daar veel wandelaars van hebben genoten;  naar wat ik heb begrepen zo’n 30 wandelaars op de 40 km en globaal 100 lopers op de 20 km. Erg jammer voor de organisatie.

Door het hele gebied waren her en der bomen voorzien van kunstobjecten. Niet direct voor deze tocht maar meer voor de vele dagjesmensen en toeristen. M.b.v. QR-codes kon men meer te weten komen over een object. Op een website – http://kunstenbomen.inoisterwijk.nl/evenement/ – is meer hierover te lezen.

Naast een drinkpost, waar een drankje klaar stond, was er ook een grote rust in Oisterwijk bij Piet Plezier. Hier werd een gratis kop koffie o.i.d. aangeboden die, zittend in een lekker zonnetje, goed smaakte. Hier ging ook mijn eigen meegebrachte lunchpakket – boterhammen met pindakaas (daar wordt je groot van!) – ‘over de blommen’. Tijdens deze rust werd ik bijgehaald door Petra,ook  een wandelaarster van onze Loopgroep Drunen.  Samen lekker genoten van de zon. Gezien de lange duur dat ik al zit, ga ik snel weer op pad.  Later, in Moergestel, wordt ik wel weer bijgehaald. Mijn snelheid wordt goed omlaag gebracht door het ‘schieten’ van mooie plaatjes.

De eerste 20 km eindigden weer op het kerkplein in Moergestel. Naast de kerkgangers van 10.30 uur die de kerk verlaten, is het nog erg rustig op het plein. Af en toe speelt de geluidsman met de knoppen van de geluidsinstallatie en worden alle slapende bewoners van Moergestel binnen een straal van 1, 5 km ruw wakker. Ook bij deze rust hoeven de portemonnees eigenlijk niet te worden aangesproken. De zon schijnt weelderig tijdens onze lunch.

Gingen we in de eerste ronde oostwaarts, nu verkennen we de westelijke randgemeenten van Moergestel. En ook hier diverse kunstobjecten en prachtige bomen. Bij het verlaten van de bebouwde kom is nog een drankpostje ingericht. De jongedame zat stevig te studeren, daar het niet echt druk was. De wandelpaden waren – op een enkeling na – mooi verhard: een echte fiets-/wandelvriendelijke gemeente.

Een grote rust op 10 km was gepland in een sporthal in het centrum van Moergestel, waar weer een versnapering ten koste van de organisatie werd aangeboden. Van twee rolstoelers begreep ik dat zelfs voor hen een aangepaste route was samengesteld. Dat ik ze dan toch nog aantrof op een stevig zandpad vlak bij de rust, lag aan de leeskwaliteit van een van de rolstoelers. Na flink wat zweten werd het zandpad uiteindelijk genomen.

Na het verlaten van de rust stond na zo’n km een groep ‘Benidorm-Bastards’ gereed op een sportcomplex om de weg op te gaan. Ik ben ze gelukkig telkens voor gebleven. Nu werd de route toch weer oostwaarts gelegd en ik moet zeggen, zeker de moeite waard. De Oisterwijkse Vennen lagen er prachtig bij, alsook een vernieuwd stroomgebied van het riviertje de Rosep. Nog wel een beetje kaal na de verbouwing, maar dat zal binnen een jaar wel anders zijn.

De laatste grote rust was gesitueerd in het streekcafé ‘Klein-Oisterwijk’. Hier deed de uitbater zijn best om een avontuurlijke omgeving te creëren voor de kids en voor pa en ma een strandplekje. Ook hier kon men op kosten van de organisatie een drankje bestellen; voor mij een bekende, het Palmpje.

De laatste 5 km zijn in een gezapig tempo afgelegd. Vlak voor de finish trof ik nog een ‘vernielmeniet-boom’ aan langs de kant van de weg. Jammer dat het sommigen moeite kost om iets heel te laten. Aangekomen bij de finish waren de terrasjes daar goed gevuld. Bij aankomst had ik zowaar de ‘rode loper’ bijna over het hoofd gezien. Bij een 40 km verwacht je dit niet, maar ik werd zachtjes doch dwingend de goede richting in gedreven.

Enig minpunt bij deze tocht was de opkomst van drie blaren. Het wilt maar niet lukken met de nieuwe schoenen. Maandag maar een stevig bezoek brengen aan de winkel voor een oplossing.

3 comments to De 80 van Oirsterwijk

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.