Rondje ‘De Brand’


Kaart_natuurgebied_De_Brand
Datum:
5 oktober 2013
Naam:
Rondje ‘De Brand’
Organisator:
Plaats:
Udenhout
Aantal km’s:
9
Duur ±:
3,5
Google Earth Garmin-file Geen gpx-file! Foto’s

Afgelopen zaterdag een heel andere kant van het wandelen beleefd. Niks tempo, niks ‘blik-op-oneindig’, laat staan het verstand op nul! Bij de afgelopen DAK-tocht werden we door een – voor mij – onbekend stukje Brabant gevoerd: de Brand boven Udenhout. Tijdens deze snelle passage was mij duidelijk dat het een mooi stukje natuur was. Enfin, vorige week stond in de krant dat er een rondleiding werd gegeven o.l.v. een bioloog. Voor mij DE gelegenheid om nader kennis te maken met dit stukje (on-)gerepte natuur. Dus zaterdagmiddag melden in het café-brasserie Boslust.

Op het terras zaten al vier heren, waaronder de gids Gert Brunink. Na een kleine voorstellingsronde, het hoe en waarom en een kop koffie, gaan we op pad. Na de bermsloot te hebben overgestoken, worden we thuisgebracht in de wereld van de planten, bomen, vogels en dieren en de geschiedenis van de natuur; voor mij allemaal een onbekende wereld.

Mijn ogen krijgen goed de kost en zien nu overal bijzondere paddenstoelen. Normaliter loop ik in gezwinde pas – blind voor al dit moois – de routes af en mis dus een heleboel. Gert weet heel veel te vertellen over planten, waarvan ik de naam niet meer weet. Ik hoop maar niet, dat bij de finish worden overhoord. De tocht voert niet altijd over gebaande paden; geregeld duiken we het ‘oerwoud’ in, om dan uiteindelijk te stranden tegen een sloot. Het geluk is met ons; het water staat niet hoog, zodat we met droge voeten de tocht kunnen voortzetten.

De wandeling wordt voortgezet over een paadje langs een sloot, waarbij het riet zowel links als rechts tot boven de 2 meter is gegroeid. Hier krijg je het gevoel dat mogelijk Livingstone heeft gehad, toen hij zich een weg baande door de binnenlanden van Afrika.

Halverwege dit pad staat één enkele boom, waar zich een heel bijzondere paddenstoel zou ophouden. Na enig speuren op de bemoste stam, staat daar – heel parmantig – een heel klein, grijs paddenstoeltje. Het is dat Gert ons er op wees, anders was dit kleinood ons totaal niet opgevallen. Er is heel veel te zien in dit prachtig nat stukje Brabant. Dat allemaal hier beschrijven, is niet te doen. Daar zijn anderen al mee bezig geweest. Hier twee links naar meer info over dit gebied: Wikipedia en Jaco Plaza.

Na iets meer dan 3 uur en 9 km verder, zijn we weer aangeland bij het café. Op het terras is het een drukte van jewelste; een familiefeest doet de café-eigenaar glimlachen. Gelukkig is er een tafel voor ons gereserveerd. Hier wordt, naast de tocht, het een en ander geëvalueerd onder het genot van een drankje.

Het moet gezegd zijn, het was een heel interessante en leerzame wandeling. Het risico loop ik nu wel, dat ik bij komende wandeltochten teveel om me heen ga kijken, waardoor ik te laat bij de finish aankom. Nou ja, we zien wel. Gert, dank voor deze mooie middag en wie weet tot elders.

2 comments to Rondje ‘De Brand’

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.