Kerst-/Eindejaarstocht – ViltDatum:
28 december 2011
Naam:
Kerst-/Eindejaarstocht
Organisator:
Plaats:
Vilt (Berg en Terblijt)
Aantal km’s:
21
Duur ±:
5,5 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Foto’s

Het wandeljaar 2011 wordt ditmaal afgesloten met een klein tochtje van zo’n 21 km rondom Vilt/Berg en Terblijt. Tot 12.00 uur kan ik nog voor de 21 starten, maar ik ben al ruim op tijd in Berg om ook nog even te genieten van een kopje koffie en een heerlijk stuk ‘greumelevlaoij’.

Om 10.40 uur vertrek ik richting Bemelen. Ook nu weer loop ik over weggetjes die ikzelf nooit had gevonden. En om eenieder weer even te laten voelen dat het hier niet vlak is, gelijk een flinke afdaling met – en je raad het al – een een stevige klim er achteraan.

Door de regen van de afgelopen dagen is menig paadje spekglad. Het is dan ook goed uitkijken geblazen om te zorgen dat ik niet met een ‘gipsvlucht’ naar huis moet. Al snel wordt de eerste rust bereikt. 3,5 Km lopen is nou niet echt een afstand waar je nu al moet gaan rusten, dus wordt er alleen gestempeld bij een vriendelijke oude baas en gaan we verder. Even buiten Bemelen is een boskapelletje met een Mariabeeld. In dit grauwe grijze weer, is het er niet echt aangenaam. Al vrij snel komt de splitsing voor de 14 of 21 km. Vanaf hier wordt het erg rustig op de route. Via een mooi lang dalend pad langs de helling van de Örenberg, komen we uiteindelijk in Gronsveld uit, waar de tweede rust is.

Hier wordt de proviandzak geplunderd, aangevuld met een kop koffie en een Gulpener Winterkoninkje. Dat laatste was niet echt een succes  v.w.b. smaak: het is geen Palmpje. Na een uitgebreide pauze – we hebben inmiddels 10,5 km gehad – gaat het van hier eigenlijk weer terug richting Bemelen. We lopen nu via de hellingen van het Savelsbos, waarin zich diverse oude vuursteen-/mergelgrotten bevinden.

Via het terrein van Huize St Joseph (een justitiële instelling) – heel vroeger startte hier de Maastrichtse Avondvierdaagse waar ik toen al aan mee deed – en de tuinen van een Afrikamuseum met een bijzondere kruisgang en Mariagrot in de tuin, belanden we uiteindelijk weer in Bemelen. Nu het hier lekker rustig is en daar ik toch tijd genoeg heb, wordt ook hier een kop koffie weggewerkt met nog enkele meegebrachte stroopwafels.

De teller staat inmiddels op 16,5 km dus nog zo’n 4,5 km te gaan. Inmiddels is het buiten vochtig geworden. Echt zo’n bui van “paraplu uit, paraplu in, paraplu uit, paraplu in”. Te weinig om te bestempelen als een regenbui, teveel om niets te doen. De laatste km’s gaan over wat eens een graspaadje was, maar nu door de vele wandelaars was veranderd in een heuse glij-/hindernis, waar menige grote dorpskermis jaloers op zou zijn.

Zo wordt de bewoonde wereld van Berg en Terblijt bereikt en kunnen we ons afmelden. Nog snel wordt een nieuw wandelboekje voor 2012 aangeschaft en met een stempel en zelfs twee stickers (!!) gaan we huiswaarts.

Het jaar 2011 is, afgezien enkele lichamelijke hiccup’s in het begin van het jaar, wonderwel prima verlopen. Er blijft nog wel een ‘vuiltje’ dat vraagt voor een betere afwerking. 2012, 2013, ik weet het nog niet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.