De laatste mooie dag ?

 
Datum:
16 oktober 2011
Naam:
Herfstwandeltocht
Organisator:
wsv Gregorius
Plaats:
Mechelen (NLD)
Aantal km’s:
20
Duur ±:
5 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Foto’s

StartlokaalVandaag weer als chauffeur naar Limburg gereden. Hier waren diverse tochtjes in de aanbieding. De wandeling van wsv Gregorius sprak mij wel aan, daar deze plaatsvond in de heuvelachtige omgeving van Gulpen. De ‘Nacht van Gulpen’ zal aan mijn voorkeur wel debet zijn. Nadat de wagen rond 11.00 uur zo’n 500 meter van de start was opgeborgen, was het alleen nog zaak om de totale kosten van deze wandeling, zijnde het formidabele bedrag van € 1,50, inclusief de sticker voor het wandelboekje, te voldoen. De start was gelegen midden in het dorpje en het was al behoorlijk druk op het zonovergoten terras.

De keus was 7, 14 of 21 km. Het werd de 21 km, bestaande uit een rondje van 7 km alleen voor de 21-lopers, vervolgens de eerste helft van de 7 km, daarna een lus van 7 km met afsluitend het restant van het lusje van de 7 km. Bij het uitlopen van het dorp stonden links en rechts prachtige oude vakwerkhuisjes in het wit. Al vrij snel na het dorp ging het goed omhoog. Dit deel van de eerste lus had prachtige uitkijkjes over het Gulpdal en hier en daar werd de route van de ‘Nacht van Gulpen’ gekruist. In de eerste 7 km liep ik waarschijnlijk een pijltje mis. De oranje markeerplakband werd niet meer gezien, doch door goed gokken werd de route uiteindelijk weer gevonden en gevolgd.

De eerste rust in het startlokaal werd gebruikt om een lekker stuk ‘appelekouwevlaoj’ en een kop koffie naar binnen te werken. De tweede lus liep een stuk vlakker; langs de oevers van de Gulp richting Partij en vervolgens naar Wahlwiller. Hier moest wel even gestempeld worden in het lokaal ‘Wilder Tref’ zijnde de tweede rust. Maar omdat ik de eerste rust nog niet helemaal had verwerkt, heb ik deze tweede maar overgeslagen. Via de ‘buitenwijken’ van Wahlwiller ging het richting de Kruisberg die beklommen moest worden, wat beloond werd met een grandioos uitzicht over het dal van de Gulp. Hier heb ik een eigen rust ingelast om te genieten van al dat moois.

Het Gulpdal

 

Via het gehucht Bahneheide liep de route richting Nijswiller en vandaar weer terug naar het lokaal van de tweede rust. Na twee cola’s rijker te zijn geworden, door naar de finish. Onder Wahlwiller kom ik op een kruising van veldwegen. Hier staat een van de vele mooie kruisbeelden in Limburg, voorzien van een mooi stukje strak onderhouden groen met veel bloeiende bloemen er omheen en een zitbank.

De tuinmanHierop zit een oude baas te genieten van alle wandelaars. In het gesprek blijkt dat hij de omgeving van het kruis vrijwillig bijhoudt als tijdverdrijf en het voorziet van diverse plantjes en struikjes. Hij geniet van de belangstelling van de voorbijgangers, maar laat ook zijn begrijpelijke teleurstelling blijken in de mensheid. Het gebeurde geregeld dat aangeplante struikjes, boompjes en bloemen verdwenen. Zelfs zijn verborgen tuingereedschap bleek niet veilig voor de onverlaten.

De laatste km’s naar de finish gaan nu snel en via de oevers van de Lombergbeek naderen we Mechelen en voldaan stappen we rond 15.45 uur weer het ‘startlokaal’ in, dat nu is omgedoopt in ‘finishlokaal’. De obers van de lokaliteit doen goede zaken op het terras. Het weer was deze dag dan ook fantastisch en, gehoord hebbende de lange termijnweerberichten, zou dat wel eens de laatste mooie zonnige dag zijn van deze periode. Na nog een colaatje te hebben gedronken gaan we, met een sticker en de gestempelde start-/controlekaart huiswaarts.

Limburg, het was weer genieten!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.