50e Leeuwenmars – Boven-Leeuwen

Datum:
30 april 2011
Naam:
50e Leeuwenmars
Organisator:
Plaats:
Boven-Leeuwen
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Foto’s

Na een korte, verplichte rust zaterdag een test om te kijken hoe de voetjes zich gedragen op een grote afstand.  De keus werd het testcircuit rond Boven- en Beneden Leeuwen, in het Land van Maas en Waal met de nodige kilometers dijken en polderwegen.

De administratie bij de start was een beetje jammer. Velen moesten lang in de rij staan, wat niet altijd in goede aarde viel. Met een startkaart en een routebeschrijving op een A5-je in de hand begon voor mij om 08.00 uur de mars. In een strakke lijn naar de Waalbandijk, die vervolgens 7 kilometers werd gevolgd. Het uitzicht vanaf de dijk was prachtig, ook al waaide het op sommige momenten behoorlijk hard. Maar de zon deed prima zijn best.

Het parcours was ook bepijld. Hier had ik toch wel wat moeite mee. ‘Niet zeuren, je bent toch gefinisht!’ zou je kunnen zeggen. Yep, m.b.v. de gps en wat improvisatievermogen heb ik m’n auto teruggevonden. Misschien ben ik verwend met het bepijlen van routes, maar toch ….. jammer.

De beschrijving leek voor mij gemaakt te zijn m.b.v. met een soort programma als ‘www.afstandmeten.nl’. Enkel straatnamen. Niks mis mee als je bekend bent in de omgeving en de genoemde straatnaambordjes op de bewuste punten zichtbaar aanwezig zijn.

De eerste rust in Beneden-Leeuwen was goed georganiseerd. Lekker buiten zitten op een eigengemaakt terrasje door de plaatselijke scoutinggroep en genieten van een lekkere tomatensoep. Twee straten verder paradeerde de jeugd op versierde fietsen door het dorp onder begeleiding van de fanfare: het is tenslotte Koninginnedag!

Na de rust ging de route al snel door de polders tussen Maas en Waal: lange rechte wegen, 7 km lang om uiteindelijk te eindigen in Appeltern: de tweede rust op 20 km. Op een vrijwel verlaten terras bij ‘Moeke Mooren’ genoten van een kop koffie en een boterham. Daarna ging de reis verder door Appeltern en langs haar tuinen.

De zon was goed in de weer en zodoende was mijn watervoorraad al snel verdwenen als sneeuw voor diezelfde koperen ploert. Gelukkig zat in ‘the middle of nowhere’ een boerenfamilie zich te koesteren in de zon en waren zo vriendelijk mijn waterflesje te vullen.

Via Horssen waar de tweede rustlokatie was overboekt en er dus enkel van het wc gebruikt gemaakt kon worden, waar ook de schooljeugd met versierde fietsen op pad was met een heuse ‘stand-in’ van onze koningin en een dienstcollega mij uitnodigde voor een koel pilsje (dit keer dus geen Palm), uiteindelijk in Druten aangekomen. Op het routepapiertje stond dat een deel van de route in het centrum ‘NIEUW’ was. Voor mij was het niet echt duidelijk: het was allemaal NIEUW voor mij. Het spoor was ik dan ook snel kwijt in het centrum.

Gezien de teller op de gps en het restant van de beschrijving, was het nog alleen maar zaak om op de Waalbandijk te komen en deze westwaarts af te lopen. Dan zou ik vanzelf weer bij het begin van de dijkenloop belanden. Zo ging ik dus in een rechte lijn dwars door het centrum van Druten naar de Waal.  Het laatste stuk heb ik samen met een wandelaarster opgelopen, die voor de N4D aan het trainen was. Ze ging lopen voor het stamcelonderzoek en hoopte voldoende sponsors te vinden. Het tempo was van dien aard dat het uiteindelijk 16.57 uur was geworden, toen ik het finishlokaal weer betrad. Iets minder dan negen uur gelopen; drie minuten over, moet kunnen. Maar of ik deze tocht nog eens zal lopen, ik ben bang van niet. Maar …………. Zeg nooit nooit!

Vandaag, zondag, geen last van de voetjes: het ziet er dus goed uit voor Nijmegen en Zeewolde. Deze testronde heb ik in ieder geval positief kunnen afsluiten. De volgende tocht wordt …………….. de Falconmars in Schaarsbergen. Voor een kennedymars is het nu nog even te vroeg, m.a.w. dit jaar geen Hilversum! 🙁

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.